Thursday, 26 July 2012

De magie van Cobá


Cobá is een voormalige pre-columbiaanse Mayastad op het schiereiland Yucatán ten zuidoosten van Valladolid gelegen in de staat Quintana Roo in Mexico.


Het verschilt van de andere archeologische plekken in de Yucatan. In de eerste plaats, is het gelegen aan vier natuurlijke meren, wat zeldzaam is in de Yucatan. Er wordt verondersteld dat hier de naam “Cobá” van afgeleid is, wat betekent "Waters geroerd door de wind".  Bovendien is het niet zo gereconstrueerd als Chichen Itza en Tulum. Een aantal grote aantal structuren zijn nog steeds  bedekt door de groei van de jungle, waardoor het een wilde plek is die spreekt  tot de verbeelding. Het trekt niet zoveel bezoekers als Chichen Itza en Tulum en als je vroeg komt, kan het zijn dat je bijna helemaal alleen bent tussen de mystieke Maya tempels, met als enig gezelschap vogels, apen en de dichte jungle.
 De stad was op zijn hoogtepunt, qua macht en invloed, tijdens de Klassieke en Post Klassieke periode van de Maya-geschiedenis. Door historici wordt geschat dat de stad in deze periode ongeveer bestond uit 6500 tempels en 50.000 inwoners.


Er wordt verondersteld dat de stad een belangrijke handelspost was en een commerciële verbinding tussen de steden aan de kust en het binnenland. Coba werd nooit gevonden door de Spanjaarden, en was dus jarenlang overgegeven aan de jungle tot het in 1890 werd ontdekt. In 1970 begonnen de opgravingen maar veel gebouwen zijn nog steeds in dezelfde staat als toen ze gevonden werden, bedekt door de jungle. Deze stad van 50 vierkante km/80 vierkante mijl is in vrijwel onberispelijke staat. Coba bestaat uit ongeveer 6500 structuren, waarvan slechts een klein gedeelte is hersteld. Mocht je de volledige stad willen bekijken, dan ben je waarschijnlijk langer dan een week bezig, en een groot gedeelte is verborgen diep in de jungle.

Ruïnes delen de ruimte met tropisch hardhout, hoge bomen en jungle vegetatie. Vogels en vlinders bevolken de bomen

Wat het meest tot de fantasie spreekt in Coba, zijn de  vele Sacbes die zijn gevonden. Sacbe betekent Witte Weg, en dat is het ook precies, een geplaveide weg. De Maya's bouwden een netwerk van wegen om de grote steden op elkaar aan te sluiten. Deze wegen zijn een wonder van techniek. Ze gaan door de dichte jungle in perfect rechte lijnen, ze zijn breed en met ommuurde kanten. Hoe de Maya deze perfect rechte wegen hebben kunnen bouwen, met nauwelijks punten om je te oriënteren, is een van de vele Maya Mysteriën. En waarom zijn ze zo breed, soms tot 10 meter, ze hadden geen lastdieren en wagens? De beste gok is dat ze voor ceremoniële doeleinden werden gebruikt.  Coba heeft  ongeveer 40 sacbes, een aantal in de stad en sommige diep in de jungle. De langste Sacbe is 100 km, van Coba naar Yaxuna, dicht bij Chichen Itza in de staat Yucatan.


Wat betreft hoge gebouwen, Coba heeft zeker de mogelijkheid om je te verbazen en te vullen met ontzag. De hoogste  Maya-structuur in het noorden van Yucatan is in Coba - Nohoch Mul, wat "grote heuvel" betekent. Deze 42 meter/138-foot hoge piramide is zelfs hoger dan de meer bekende El Castillo in Chichen Itza. Nohoch Mul kan worden beklommen en degenen die het helemaal naar boven redt, wordt beloond met een prachtig uitzicht. Het anders ononderbroken groene landschap van dichte jungle wordt nu alleen onderbroken door ruïnes en uitgegraven structuren. De glinsterende meren maakt dit een ongebruikelijke Yucatecan jungle uitzicht. Slechts een kant van de piramide is ontdaan van vegetatie, wat bijdraagt aan de wildheid van het uitzicht.Coba heeft ten minste twee zeer mooie bal velden. Het balspel speelde een belangrijke rol in de Maya gemeenschap en de meeste steden hadden een speel veld, wat in feite een gang van twee stenen muren is. Het spel werd gespeeld tussen twee teams, die met behulp van alleen hun heupen en ellebogen een ​​rubberen bal door een hoepel moesten gooien. Op sommige plaatsen, zoals Coba, zijn de zijkanten van het balveld schuin, waardoor het mogelijk is dichter bij de ring te komen. Op andere plaatsen, zoals Chichen Itza, liggen de hoepels hoog op bijna verticale wanden, waardoor het onmogelijk lijkt om te scoren . Schriften en andere kunstwerken laten zien dat menselijk slachtoffers een deel  van het spel waren. Er zijn verschillende theorieën over wie daadwerkelijk werd geofferd - de kapitein of het hele team? Heeft het verliezende team moeten betalen met hun leven of heeft het winnende team trots hun leven gegeven om te gaan wonen bij hun goden?


Coba is een indrukwekkende  ruïne om rond te dwalen en je fantasie de vrije loop te laten. Er zijn tunnels onder tempels en enorme bomen die trappen van tempels overgroeien en ingangen verbergen. Je loopt op oude wegen gebouwd door de Maya's meer dan 1200 jaar geleden. De jungle vormt een groene tunnel boven je hoofd en je passeert fantastische bomen. Grote  fluorescerende blauwe morfo vlinders die de ruimte delen met spechten en termietennesten. Coba kun je het beste waarderen door de hele ervaring te omarmen, de mayastad, de jungle, de mystiek en de verschillende architectonische bouwstijlen die deze fantastische Maya stad rijk is.
No comments:

Post a Comment