Mole is
de verzamel naam voor een aantal sauzen in de Mexicaanse keuken, alsmede voor
schotels op basis van deze sauzen. De populariteit van de saus, in het
bijzonder bij grote feesten, is zodanig dat 99% van alle Mexicanen ten minste 1
versie hebben geprobeerd.
Puebla,
Oaxaca en Tlaxcala, beweren alle drie dat de oorsprong van de mole bij hun ligt.
De staten met de meest bekende moles zijn Puebla en Oaxaca, maar ook andere
regio's in Mexico hebben verschillende soorten mole sauzen.
Alle moles
beginnen met een of meerdere vormen van chili peper. De klassieke moles van
centraal Mexico en Oaxaca, zoals de mole poblano en mole negro bevatten in
ieder geval twee of meer van de volgende
soorten: Ancho, pasilla, Mulato en Chipotle. Andere ingrediënten kunnen zijn
zwarte peper, achiote, Guaje (Leucaena leucocephala), komijn, kruidnagel,
anijs, tomaten, tomatillos, knoflook, sesamzaad, gedroogd fruit, Hoja santa en
vele anderen. Mole poblano bestaat uit gemiddeld 20 ingrediënten; mol
almendrado gemiddeld 26, en Oaxaca moles kunnen bestaan uit meer dan 30
ingredienten . Aan het einde van de bereiding wordt de Chocolade toegevoegd.
Wat heb je
nodig ....
• 3 el. plantaardige olie
• 8 kippendijen (of gebruik
stukken kip zoals poten)
• 1 ui, gesnipperd
• 1 groene paprika, zaad
verwijderd en in blokjes gesneden
• 1 poblano peper, zaad
verwijderd en in blokjes gesneden
• 3 teentjes knoflook,
fijngehakt
• 2 el. chilipoeder
• 2 theel. gemalen komijn
• 1/2 theelepel. gemalen
kaneel
• 1 blik (14 oz.) Geroosterde
tomaten, met sap
• 1/4 kop rozijnen
• 2 chipotle pepers in adobo
saus, gehakt (deze worden verkocht in kleine blikjes in de supermarkt)
• 1 kopje kippenbouillon
• 1 kopje donkere Mexicaans
bier, of andere donker bier
• 2 el. pindakaas
• 2 el. suiker
• 1 theel. zout
• 2 vierkantjes (1oz. per
stuk) bittere chocolade, fijngehakt
• voor het serveren:
• gekookte witte rijst
• warme tortilla's
• zure room en verse
koriander, fijngehakt
Hoe het te
maken ...
Verhit
olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kip toe en bak aan alle
kanten bruin, zet apart.
In
dezelfde koekenpan, Sautee ui, paprika, poblano peper en knoflook. Bak tot het
zacht is en lichtjes gekarameliseerd. Roer de chilipoeder, komijn en kaneel er
door en bak nog 3 minuten.
Voeg de
tomaten, rozijnen, Chipotle paprika, kippenbouillon, bier, pindakaas, suiker en
zout toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten doorkoken, vaak roeren.
Giet de
saus in een blender of keukenmachine en voeg chocolade toe. Dek af en mix tot
een gladde massa.
Leg de
kip in een diepe kookpot of pan. Giet saus over de kip. Dek af en laat ongeveer
45 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is.
Serveer
warm met gekookte witte rijst en warme tortilla's. Garneer met een klodder zure
room en bestrooi met verse koriander, indien gewenst.
Besprenkel
de kip en rijst met extra saus. De saus die je nog over hebt kan worden
ingevroren en later geserveerd.
No comments:
Post a Comment