Tuesday 17 July 2012

Kip met mole

Het symbool van de Mexicaanse culinaire traditie en passie, die vermoedelijk meer dan duizend smaken en kleuren heeft. Mole betekent 'saus' in Aztec dialect, en het is gemaakt van een breed scala ingrediënten: een groot aantal verschillende pepers, tomaten, knoflook, amandelen, rozijnen, sesamzaad, uien, brood, kaneel, spek, peterselie, pinda's, chocolade ... alle samen (en meer) verpletterd door een steen en gemengd. Voor bij kip of kalkoen, en Mexicaans feest!.

Mole is de verzamel naam voor een aantal sauzen in de Mexicaanse keuken, alsmede voor schotels op basis van deze sauzen. De populariteit van de saus, in het bijzonder bij grote feesten, is zodanig dat 99% van alle Mexicanen ten minste 1 versie hebben geprobeerd.

Puebla, Oaxaca en Tlaxcala, beweren alle drie dat de oorsprong van de mole bij hun ligt. De staten met de meest bekende moles zijn Puebla en Oaxaca, maar ook andere regio's in Mexico hebben verschillende soorten mole sauzen.

Alle moles beginnen met een of meerdere vormen van chili peper. De klassieke moles van centraal Mexico en Oaxaca, zoals de mole poblano en mole negro bevatten in ieder geval  twee of meer van de volgende soorten: Ancho, pasilla, Mulato en Chipotle. Andere ingrediënten kunnen zijn zwarte peper, achiote, Guaje (Leucaena leucocephala), komijn, kruidnagel, anijs, tomaten, tomatillos, knoflook, sesamzaad, gedroogd fruit, Hoja santa en vele anderen. Mole poblano bestaat uit gemiddeld 20 ingrediënten; mol almendrado gemiddeld 26, en Oaxaca moles kunnen bestaan uit meer dan 30 ingredienten . Aan het einde van de bereiding wordt de Chocolade toegevoegd.

Wat heb je nodig ....

• 3 el. plantaardige olie

• 8 kippendijen (of gebruik stukken kip zoals poten)

• 1 ui, gesnipperd

• 1 groene paprika, zaad verwijderd en in blokjes gesneden

• 1 poblano peper, zaad verwijderd en in blokjes gesneden

• 3 teentjes knoflook, fijngehakt

• 2 el. chilipoeder

• 2 theel. gemalen komijn

• 1/2 theelepel. gemalen kaneel

• 1 blik (14 oz.) Geroosterde tomaten, met sap

• 1/4 kop rozijnen

• 2 chipotle pepers in adobo saus, gehakt (deze worden verkocht in kleine blikjes in de supermarkt)

• 1 kopje kippenbouillon

• 1 kopje donkere Mexicaans bier, of andere donker bier

• 2 el. pindakaas

• 2 el. suiker

• 1 theel. zout

• 2 vierkantjes (1oz. per stuk) bittere chocolade, fijngehakt

• voor het serveren:

• gekookte witte rijst

• warme tortilla's

• zure room en verse koriander, fijngehakt

Hoe het te maken ...

Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kip toe en bak aan alle kanten bruin, zet apart.

In dezelfde koekenpan, Sautee ui, paprika, poblano peper en knoflook. Bak tot het zacht is en lichtjes gekarameliseerd. Roer de chilipoeder, komijn en kaneel er door en bak nog 3 minuten.

Voeg de tomaten, rozijnen, Chipotle paprika, kippenbouillon, bier, pindakaas, suiker en zout toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten doorkoken, vaak roeren.

Giet de saus in een blender of keukenmachine en voeg chocolade toe. Dek af en mix tot een gladde massa.

Leg de kip in een diepe kookpot of pan. Giet saus over de kip. Dek af en laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is.

Serveer warm met gekookte witte rijst en warme tortilla's. Garneer met een klodder zure room en bestrooi met verse koriander, indien gewenst.

Besprenkel de kip en rijst met extra saus. De saus die je nog over hebt kan worden ingevroren en later geserveerd.


Buen provecho!



No comments:

Post a Comment